Cum alegem scaunul auto pentru copii?

Cum alegem scaunul auto pentru copii?
Cum alegem scaunul de masina pentru copiii nostri ?

M-am tot gandit la un subiect de interes pentru viitorii parinti, ceva util care sa le faca cercetarile si deciziile mai usoare cand vine vorba despre lista de lucruri necesare pentru micutii lor. Si pentru ca securitatea celor mici este esentiala pentru fiecare parinte, am expus mai jos cateva criterii generale, de luat in calcul atunci cand facem o astfel de ‘’achizitie’’.
 
  • Gradul de securitate inainte de toate :
Scaunul auto pentru copii este obligatoriu de la nastere si pana la varsta de 12 ani (inaltimea de 1.35 m aproximativ). Pentru a va proteja copilul si a-i asigura siguranta si confortul, este necesar sa alegem un scaun omologat CE R44/04 (se bazeaza pe greutatea bebelusului)  sau ECE R44.03 (se bazeaza pe inaltimea bebeluslui), un detaliu specificat pe eticheta atasata fiecarui scaun.
 
  • Varsta si greutatea 
  • Inaltimea copilului 
  • Sistemul de prindere : cu prindere in centura masinii/ sistem isofix.  Scaunele auto sunt certificate pe 3 tipuri de compatibilitate cu masina: universal, semiuniversal si specific vehiculelor. Inainte de cumparare trebuie verificate atat cartea masinii pe care urmeaza sa fie montat scaunul auto, cat si cartea scaunului auto ce urmeaza a fi achizitionat. 
  • Calitatea husei : Alegeti un material calitativ, moale, respirabil care sa permita o buna circulatie a aerului.

Ce inseamna Isofix ? Este un sistem de prindere considerat unul dintre cele mai sigure in zilele noastre. Este compus din 2 puncte de prindere ce se insereaza in bancheta automobilului si 2 metode de fixare aditionale ( 1 picior de rezistenta/top Tether).    

                                            


💡 Bine de stiut : inainte de achizitionarea scaunului asigurati-va ca masina dvs este echipata cu un sistem Isofix si ca este compatibila cu scaunul ales. (verifica compatibilitatea scaunelor Joie cu masina ta).

Grupurile de scaune auto ghidate de R129 (I-size) :


Scoicile : sunt adaptate bebelusilor cu inaltimea de 40/45 cm pana la 75/87 cm cu instalare cu spatele la sensul de mers. Greutatea maxima a copilului pentru scoica este undeva la 12/13 kg.

? De ce cu spatele la directia de mers: unul dintre argumente --- cele mai periculoase accidente sunt cele cu impact frontal (cand cel mic sta cu fata la sensul de mers gatul este supus unei forte echivalente cu 300 kg, in schimb daca sta cu spatele, forta exhivalenta este de 50 kg). 


Scaunele auto destinate copiilor cu inaltime intre 61/76 cm pana la 105 cm cu greutate de maximum 23 kg (sau 18 kg in functie de model)

Scaunele auto adaptate copiilor cu inaltimea intre 100 si 150 cm


💡 Bine de stiut : Reglementarea R129 (denumita si I-size) vine sa inlocuiasca ECE R44, fiind mult mai exigenta si impunand transportul cu spatele la sensul de mers pana la 15 luni (minimum). Scaunele omologate R44 sunt inca autorizate spre vanzare pana in 2023.

Grupele de scaune dupa norma R44 :
 
Grupa 0 Grupa 0+ Grupa 1 Grupa 2 Grupa 2-3
0 - 10 kg 0 - 13 Kg 9 - 18 kg 15 - 25 kg 22 - 36 kg
0 - 9 luni 12 - 15 luni 6 luni - 4 ani 3 - 8 ani 6 - 12 ani


💡 Bine de stiut: Exista  scaune auto omologate si pe mai multe grupe, fiind vorba astfel de scaune multi-grupe precum 0/1, 1/2/3 sau 2/3.


💡 Bine de stiut: Scorul ADAC, un bun reper de luat in calcul :

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) este cea mai mare organizatie automobilistica din Europa care realizeaza totodata si teste pentru scaunele auto. Aceste teste sunt extrem de riguroase si sunt realizate dupa urmatoarele criterii : siguranta, service sau usurinta in folosire, ergonomie, poluanti si calitatea executiei/curatare.

Grila de notare ADAC este de la 0.6 la 5.5 si cu cat un scaun are o nota mai mica in cifre cu atat este considerat mai bun!




Ce am ales noi ?

De la nastere pana la 12 kg am utilizat scoica I-Snug achizitionata impreuna cu caruciorul Joie - Carucior Versatrax Gray Flannel 3 in 1. Pentru intervalul 12-18 kg am optat pentru scaunul rotativ Joie - Scaun auto i-Spin 360° R Gray Flannel, nastere - 105 cm (Rares are 2 ani si jumatate – 15 kg, asadar l-am folosit si-l vom folosi o buna perioada de aici inainte).

''Utilizarea unui scaun auto pentru copii reduce cu 70% rata mortalitatii copiilor in accidentele de masina si cu 60% rata traumatismelor pe care micutii le pot suferi'' - un motiv suficient de important pentru care sa ne informam si sa cumparam scaunul de masina potrivit, nu-i asa?







 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!